Наш круглий стіл у Брюсселі: «Екологічна критична інфраструктура: Україна-Європа»

Понад 50 учасників з 11 країн - України, Грузії, Туреччини, Великої Британії, Австрії, Бельгії, США, Німеччини, Болгарії, Румунії та Молдови офлайн та онлайн зустрілися у Брюсселі (Бельгія) 22.02.2023 в Українському Хабі Громадянського Суспільства (Ukrainian Civil Society Hub) на круглому столі «Екологічна критична інфраструктура: Україна-Європа» у пошуках технічних рішень та шляхів сприяння захисту й попереджень біосферних втрат для майбутніх поколінь.
Організаторами заходу вступили Ukrainian Civil Society Hub, громадська організація ECO Generation, Black Sea Women in Nuclear Network та Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник.
Серед учасників: керівництво, експерти та наукові співробітники державних установ і недержавних організацій з України й світу, представники Єврокомісії та Місії України при Європейському Союзі.
З аналітичними промовами та презентаціями виступили:
Сергій Іванюта, головний консультант відділу критичної інфраструктури, енергетичної та екологічної безпеки центру безпекових досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, доктор технічних наук, старший науковий співробітник - «Загрози екологічній безпеці від російської військової агресії»; Світлана Пермінова, екологиня, Всеукраїнське об’єднання ВГО «Жива планета» - «Нові виклики для України в умовах війни у сфері екології»; Катерина Пампуряк, керівниця медіа - проекту GreenPost, голова Громадської організації «Офіс незалежних екологів» - «Небезпечні відходи, як один із викликів для екологічної критичної інфраструктури»; Денис Богуш, президент PR-агенції Bohush Communications - «Ядерний шантаж, як загроза екологічній безпеці планети»; Микола Худинцев, член правління ГО Міжнародний університет кібербезпеки, керівник науково-навчального центру, доцент, кандидат фізико-математичних наук - «Сучасні виклики та загрози для навколишнього середовища та критичної екологічної інфраструктури у кіберпросторі»; Артемій Воробйов, радник Юридичної компанії GRECO - «Здоров’я навколишнього середовища в Україні»;
Олександр Галущенко, директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника (далі ЧРЕБЗ), к.геогр.н.; Олександр Борсук, завідувач лабораторії флори та фауни наукового відділу ЧРЕБЗ, Ph.D. - «Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник під час вторгнення та проблеми постокупаційного періоду»; Валерій Маляренко, співробітник відділу міжнародного співробітництва ЧРЕБЗ - «Європейська дослідницька інфраструктура: входження природоохоронних територій як інструмент міжнародної наукової співпраці»; Альона Варуха, наукова співробітниця ЧРЕБЗ, членкиня IUCN World Commission on Protected Areas (WCPA) - «Менеджмент природоохоронних територій України за європейськими стандартами: Як впровадити в Україні?».
За словами керівниці Українського Хабу Громадянського Суспільства Наталії Мельник, такі заходи, як сьогоднішній круглий стіл за участю великої кількості фахової спільноти є гарними кроками. Вони об’єднують та підштовхують до взаємодії на міжнародному рівні, особливо коли йдеться про екологію та екологічну безпеку, які є ключовими у життєдіяльності людей в усьому світі.
Як підкреслює співорганізаторка та модераторка круглого столу, координаторка Black Sea Women in Nuclear Network Наталія Клос, критичне екологічне мислення починається з кожного, та створює хвилі змін. І сьогоднішній круглий стіл є міцним поштовхом привернення уваги до нагальної потреби у захисті та відновленні екологічної критичної інфраструктури та допоможе знайти технічні рішення для полегшення та пришвидшення природних процесів з відновлення біосфери.
«Велика честь та відповідальність працювати пліч о пліч і в режимі онлайн с такою кількістю професіоналів своєї справи. Особливо, сьогодні, коли перед нам постають стільки викликів, коли ми разом спостерігаємо і відчуваємо процеси, які переживає екосистема України, а також кліматичні зміни та природні катаклізми, які відбуваються у всьому світі. І нам вдалося підняти гарячі актуальні теми та отримати коментарі від європейських експертів. Результати спільної роботи стануть основною до підготовки майбутнього великого міжнародного заходу з пропрацювання технічних рішень», - наголошує голова громадської організації Eco Generation Ірина Чередніченко.
Щира вдячність усім учасникам та організаторам круглого столу. Віримо в нашу спільну ЕКОенергію!