Результати вебінару «Малі модульні реактори та новітні виклики фізичній ядерній безпеці», який відбувся за ініціативи та участі експерток Еко Дженерейшн

Вебінар став першим заходом в Україні, на якому були розглянуті питання впливу новітніх технологій малих реакторів на режим нерозповсюдження ядерної зброї та фізичну ядерну безпеку. Захід зібрав понад 60 учасників і близько 200 онлайн-слухачів, де 55% становлять жінки. Серед них: керівники й експерти профільних державних органів влади, наукових установ, навчальних закладів та громадськості України, Австрії, Японії, Туреччини, Румунії, Болгарії та Грузії.
За словами грантоотримувачки Наталия Клос, яка має 18 років досвіду роботи у сфері фізичного захисту, а також є ініціаторкою вебінару, для України та інших країн світу, коли кліматичні зміни «диктують» вектори і тенденції, цілком природнім є розвиток нових технологій, які відповідають потребам сучасності у забезпеченні зростаючих потреб населення в електроенергії. Експлуатація будь-якої ядерної установки передбачає дотримання конкретних заходів, зокрема дотримання вимог режиму фізичної ядерної безпеки, які повинні бути гармонійно впроваджені уже на проєктній стадії створення Малих модульних реакторів (далі – ММР). Як кожна нова технологія, вона потребує перегляду існуючої практики застосування вимог фізичного захисту, оцінки загроз, які виникають із поширенням ядерних матеріалів. Цей вебінар покликаний привернути увагу професійного співтовариства та наукової спільноти до необхідності завчасного напрацювання відповідей на питання, чи вплине розповсюдження ММР на режими нерозповсюдження та фізичної ядерної безпеки та у світі.
Під час сесії, присвяченої технологіям малих модульних реакторів Україні й світу, її модераторка Myrnaua-Pavlova, яка за фахом є інженером-енергетиком та експерткою в сфері роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення; очолює напрямок міжнародного співробітництва у Державному агентстві України з правління зоною відчуження України, зазначила, що ММР – є потужними можливостями для скорочення витрат і швидкого будівництва. Сучасні технології ММР спроможні забезпечити гарантування постачання чистої електроенергії в будинки людей і ще більше скорочення використання викопних видів палива. Проте паралельно необхідно вивчити кібер загрози, загрози вчинення правопорушення з боку зовнішніх та внутрішніх правопорушників, можливості здійснення диверсії на малих модульних реакторах та крадіжки радіоактивного матеріалу з площадки малих модульних реакторів. Вона також звернула на важливість освітнього процесу щодо професійної підготовки нового покоління задля використання ядерної енергії – як майбутньої сили, якій доведеться планувати, будувати та оперувати роботою ММР.
Повний матеріал за посиланням ➡️